Energia Viitorului Viitorul Energie – Conferinta sustinuta de Societatea Nuclearelectrica. Joi 8 august orele 11.30 – (Live)

Energia Viitorului Viitorul Energie – Conferinta sustinuta de Societatea Nuclearelectrica. Joi 8 august orele 11.30 – (Live)

Invitati din partea CNE Cernavoda si Ro Power

  • Antonie Costin, Director Operare CNE Cernavoda.
  • Vlăduț Adam, Șef Birou Grupuri Diesele, Departamentul Sisteme de Proces – Directia Tehnica CNE Cernavoda
  • Andrei Apostol Director Directia Ciclul Combustibilului Nuclear si Non-Proliferare, RoPower Nuclear SA..

Structura Conferintei

  • prezentare generala SNN & CNE Cernavoda – Antonie Costin/Adam Vladut
  • sesiune de Q&A 1 – Antonie Costin/Adam Vladut
  • prezentare SMR-uri – RoPower – Andrei Apostol
  • sesiune de Q&A 2 – Andrei Apostol/Antonie Adam Vladut

România face parte din grupul statelor membre pro-nucleare din UE și a semnat un contract de peste 7 miliarde de dolari cu Statele Unite pentru instalarea centralelor nucleare modulare (SMR) și pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă.

O centrala NuScale poate fi compusa din 4, 6 sau 12 module. Pentru România s-a ales varianta cu 6 module. Ea beneficiază de o fiabilitate operațională crescuta, care îi permite oprirea în siguranță și răcirea automata, pe termen nelimitat, fără acțiunea operatorului, fără alimentare la energie elecrică și fără apă de răcire suplimentară – o premieră pentru energia nucleară comercială.

Cu toate că avantajele energiei nucleare au fost prezentate pe larg în mass media, iar autoritățile române au declarat că e o tehnologie sigură, care contribuie la reducerea emisiilor de carbon, decizia implementării centralelor nucleare modulare a generat nenumărate controverse. Greenpeace spune că aceste centrale sunt „prea riscante, prea scumpe”, că pot exploda și genera un dezastru nuclear, ca la Cernobâl sau Fukushima. Mai ales că vorbim despre o tehnologie nouă, ce nu a fost testată niciunde în lume.

Mai multe despre SMR vom afla de la reprezentanții companiei NUCLEARELECTRICA

 

Nuclearelectrica, singurul producator de energie nucleara din Romania, are un rol major la nivel national, contribuind cu aprox. 20% energie nucleara la productia totala de energie prin exploatarea celor doua unitati Candu, Unitatile 1 si 2 ale Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de productie de 700 MW. In acelasi timp, energia nucleara fiind o sursa curata de energie (fara emisii de CO2), Nuclearelectrica contribuie cu 33% la productia totala de energie fara emisii de CO2 din Romania si evita astfel eliberarea a aprox. 10 mil tone CO2 anual.

 

Leave a Reply