Ziua Comunicării la Atlantykron – Conferinta Stiinta si Tehnica, 31 Iulie, ora 17:00
# comunicarea nonverbală #gestionarea conflictelor #tehnicidenegociere
Comunicarea nonverbală – procesul de transmitere și primire de mesaje, fără a folosi cuvinte spuse sau scrise, pentru a scoate în evidență anumite părți ale unei conversații, fără a fi nevoie de un semnal verbal.
Comunicarea nonverbală include utilizarea de indicii vizuale, cum ar fi limbajul corpului (kinezică), postura fizică (proxemică), tonalitatea vocii (paralimbaj) și contactul fizic (haptică). De asemenea, implică: cronemica (folosirea timpului) și oculezica (contactul vizual și acțiunea de a privi în timpul vorbirii și ascultării, frecvența privirii, modele de fixare vizuală, dilatarea pupilei și ritmul clipirii).
Conflictele – omniprezente în viaţa cotidiană, sunt foarte diverse și au diferite magnitudini. Unele din reglează și „repară” relația dintre părțile implicate. Conflictele pot avea mai multe cauze, ca de exemplu comunicarea absentă sau defectuoasă; incompatibilitatea dintre persoane, dintre credinţele lor; multitudinea nevoilor care se cer a fi satisfăcute şi, care, la un anumit moment, nu sunt concordante cu ale celorlalţi; comportamente neadecvate, agresivitatea, conflictul de norme, competenţe sociale dezvoltate nesatisfăcător.
Rezultatele conflictelor pot fi:
1. constructive (se instalează o armonizare a vieţii personale, în sensul că persoana îşi formează noi atitudini, noi trăiri, îşi dezvoltă conştiinţa de sine, învaţă să se autoaprecieze adecvat, devine mai coerentă, mai stabilă în comportamente, decizii etc.)
2. distructive (personalitate dizarmonică – apar sentimente de depreciere în ceea ce priveşte propria persoană, de neîncredere în forţele proprii, eficienţa la locul de muncă scade, relaţiile interpersonale se depreciază, tulburări nevrotice).
Negocierea – poate părea doar o tehnică de persuasiune, o provocare de moment în care doar o parte câștiga. De fapt, întreaga viață este o negociere. Atât în familie, cât și cu prietenii, colegii, angajatorul sau partenerii de afaceri. Scopul unei negocieri este o înțelegere, care să mulțumească toate părțile implicate. În acest moment foarte digitalizat al lumii, sa te pregătești în vederea întâlnirii cu adversarul tău este mult mai ușor. Și atunci când știi la ce să te aștepți, ești deja 50% pregătit pentru ceea ce urmează.
Dorin Bădulescu este avocat, mediator și trainer. A studiat managementul crizelor și prevenirea conflictelor la Universitatea Națională de Aparare „Carol I”. Este președintele Consiliului de Mediere, autor de manuale de mediere și are peste 5000 de ore de training livrate.
Mihai Munteanu este fizician, mediator, negociator și trainer. Este fondatorul Smart Omega Training și un promotor activ al abordării pozitive a situațiilor de business. Este trainer prin vocație și credință și a avut ocazia să pregătească în aproape 20 de ani de activitate peste 15.000 de persoane. Crede în dobandirea de abilitți mai înainte de transmiterea de informații și face din training-urile sale adevarate evenimente interactive.