Atelier de Ceramica neolitica; Practici de faurire a vaselor ceramice

Atelier de Ceramica neolitica; Practici de faurire a vaselor ceramice

Atelier de Ceramica neolitica; Practici de faurire a vaselor ceramice   

Scopul atelierului

Pe parcursul a 3 zile la atelierul de ceramica Atlantykron, participantii vor avea şansa sa cunoasca originile meșteșugului de a lucra cu lutul.

Cursul poate servi ca sursă de inspirație pentru a deveni creativ în orice circumstante. Cei interesati sa participe vor dezvoltă o apreciere mai profundă pentru arta ceramicii începând cu rădăcinile sale din epoca neolitică, în timp ce instruirea practică le va permite să exploreze creativitatea și să perfecționeze un stil individual.

Artişti; İnstructori ai atelierului

Yıldız İbram

Născuta la Cernavoda, Yildiz a absolvit masteratul la Universitatea Nationala de Arte Bucureşti, Departamentul Ceramica-Sticla-Metal. În 2011 primit legitimația de artizan al Ministerului Culturii și Turismului din Turcia. Din 1995 locuiește la Istanbul unde în propriul atelier susține prelegeri despre ceramică și fabricarea plăcilor ceramice și participă la expoziții ca artist invitat în multe țări precum Anglia, Franța, România, Belgia, China, Iran și Grecia.

İbram este președintele Asociației Artă și Cultură Istanbul –  İST SANAT, pe care a fondat-o în 2016, și al Asociației Româno-Turca „Arta Fara Frontiere’’, pe care a fondat-o în România în 2018.

Sureyya Acar

S-a născut în 1966 la Munchen, Augsburg.

După 2 ani de studii de arhitectură de interior la İstasyon Art House, Sureyya a lucrat ca decorator de locuinte și centre de vânzare.

În 2007 a absolvit Facultatea de Arte  Plastice a Universității Marmara,  Departamentul de Ceramica şi Sticlă.

Artista și-a consolidat studiile academice participând la cursuri opționale precum pictură, sculptură, design textile și bijuterie.

Sureyya este membru în conducerea Asociatiei Cultura şi Arta İstanbul – İST SANAT. Ea continuă să creeze opere de artă în atelierul său din Göktürk- Istanbul şi totodata participa la formarea creativa a copiilor în diverse instituții de învățământ  sau participând la numeroase proiecte de voluntariat și responsabilitate socială.

Omer Faruk Soyler

Născut în 1991, Omer este lector la Școala Profesională de Arte Decorative şi Arhitectura  a Universitatii Gelişim din Istanbul.

În perioada 2014-2018  a lucrat ca intructor de ceramică într-o instituție comunitară de sănătate mentală.

În 2021 artistul şi-a finalizat teza de licență la Departamentul de Ceramică al Universității Ușak, într-un oraş aflat între Anatolia Centrală și Regiunea Marii Egee din Turcia.

Din anul 2020 dă lecții de olărit în propriul atelier din Istanbul și în binecunoscutul atelierul de creatie Yildiz Ceramic Studio

Program

Ateliere includ o prezentare scurtă despre istoria ceramicii din perioada neolitica, urmată de instrucțiuni de preparare a lutului și o introducere scurtă în tehnicile de modelare manual sau cu roata olarului.

  • Durata: 3 zile consecutiv, 4 – 6 ore pe zi
  • Participanti: copii şi adulti
  • Numarul de participanti: 20-25 persoane pe zi