Atelier de scriere literară japoneza

Atelier de scriere literară japoneza

Haiku-ul este acea scriitură de origine japoneză care fară să rămână într-o simplă și banală observație purtând simplitatea la limita extremă, reușește să sugereze emoția confundându-se cu ea și cu starea de suflet a momentului, fară o invazie decisivă, ci numai manifestându-se într-un insight care unește în aceeași clipă, într-o perfectă armonie, Universul interior și Universul exterior, reunind totul în numai… 17 silabe!

 

Ideea centrală – care devine și obiectivul cursului – pornește de la faptul că numai observând cu deosebită atenție lumea exterioară și oprindu-ne să explorăm propriile trăiri interioare, într-o continuă și autentică stimulare intuitivă, se poate ajunge să utilizăm în mod conștient propria reprezentare senzorială canalizând-o către o exprimare poetică originală și momentană.

 

În acest sens, pe parcursul atelierelor, se va urmări ca întreaga activitate să fie prezentată într-un mod cât mai atractiv posibil care să stimuleze atât socializarea, cunoașterea și interacțiunea participanților,  cât și stimularea capacităților lor creative și nu în ultimul rând, o pariculară sensibilizare față de respectul mediului înconjurător și de apreciere a timpului prezent.

 

Fiecare dintre întâlniri se va derula astfel încât să ajute pe fiecare participant:

 

—    să descopere o nouă specie poetică: haiku-ul;

–        să cunoască regulile de bază necesare pentru a crea un haiku valoros;

–        să descopere și să dezvolte propriile abilități în a găsi soluții creative împărtășind o nouă experiență formativă  și în același timp terapeutică, observând cu particulară atenție

natura și explorându-și propriile manifestări emotive;

–        să își îmbogățescă propriile competențe comunicative și relaționale într-un grup care manifestă aceleși preocupări și interese;

–        să redescopere frumusețea lucrurilor simple;

–        să se își ofere o maximă deschidere spre noi orizonturi culturale.

 

 

METODE ȘI TEMATICI

 

În cadrul Atelierului  de Haiku după o scurtă prezentare a istoricului nașeterii și provenienței acestei specii poetice. Se vor îmbina cunoștințe pur teoretice, de fiecare dată noi, cu partea aplicativă de creație propriu-zisă, în care elaborările fiecărui participant vor fi analizate și comentate evidențiindu-se elementele prezentate în partea teoretică și recunoscute drept canoane tradiționale de scriere a unui haiku.

 

Temele abordate vor fi următoarele:

 

  • Definirea poeziei numită Haiku – tradiție și modernitate
  • Reguli de bază în scrierea Haiku-ului. Maeștri clasici
  • Poetica cotidianului și surprinderea clipei
  • Categorii estetice. Terminologie specifică. Bibliografie. Concursuri

 

Întreg demersul întâlnirilor din cadrul Atelierului de Haiku vor fi coordonate astfel încât la final, fiecare dintre participanți să fie în gradul de a recunoaște și aplica regulile de bază în scrierea cotidiană de haiku. Se vor semnala:  bibliografia specializată, site-uri și rețelele de socializare tematică unde vor putea experimenta și aprofunda cunoștințele dobândite, precum rețeaua de concursuri naționale și internaționale la care vor putea participa.

 

Propunerea, prezentarea și coordonarea prezentului proiect – Ana Olimpia