Comunicatii Radio

Comunicatii Radio

Anul acesta venim cu un numar mare de cursuri si o echipa plina de idei. Mai jos aveti lista de ateliere de care ne vom ocupa pe perioada taberei. Speram sa va bucurati de toate si va asteptam la cortul radio.

 

1. Legaturi Radio la mare distanta – coordonator Bogdan Petcu (YO3IFX)

– legaturile la mare distanta, numite si DX-uri intre radioamatori, sunt un motiv e mandrie pentru orice posesor de indicativ deoarece distanta de emisie receptie poate fi influentata de calitatea echipamentului, tipul antenei folosite dar si de elemente pe care nu le putem controla precum calitatea solului, umiditate, pete solare, sau calitatea stratului de ionosfera. Bogdan va povesti cu o pasiune feroce despre toate astea, dar va fi disponibil sa va arate si demonstratii de astfel de lagaturi.

2. Legaturi pe sateliti – coordonator Bogdan Harambura (YO3IXW)

– Cu un echipament minimal putem intra in contact cu satelitii FM de joasa orbita. Comunicarea cu ei ne poate aduce informatii despre locatia curenta a acestora, poze facute de sateliti pe orbita, date meteorologice si altele. In acelasi timp satelitii pot fi folositi ca si suport pentru a face legaturi de voce cu un alt radioamator.

 

3. Vanatoare de vulpi – coordonator Laura si Madalina

– Vanatoarea de vulpi este cel mai frumos joc care face legatura intre radioamatori si orientare. Jocul este simplu participantii primesc un receptor cu casti si urmaresc in functie de intensitatea unui semnal ce il aud in casti locatia sursei care emite acel semnal. In spatele acestui joc este introdusa notiunea de radio-locatie.

 

4. Simulari si demonstratii de legaturi – coordonatori Cosmina Miu (YO9YLS) si Sorin Pop (YO3SOR)

– Cu siguranta ati auzit de walkie-talkie, acestea folosesc acelasi sistem de emisie receptie cu statiile de radioamatori, dar pe un set de frecvente mult mai redus si cu o putere mult mai mica. Acestea pot fi folosite si de persoanele neautorizate si noua ca si radioamatori ne permit sa facem simulari de legaturi prin care viitorii radioamatori pot exersa regulile de operare si se pot obisnui cu lucrul la statie. In acest fel putem sa facem cu voi exercitii practice unde veti deprinde notiunile de baza in comunicarea radio.

5. Comunicatii radio si viata de zi cu zi – coordonator Alexandra Adam (YO9YLC)

– fiindca radoamatorismul se bazeaza pe insasi comunicarea si interactiunea interumana si se promoveaza acuratetea mesajului transmis am zis sa va vorbim si despre ce implica radioamatorismul ca si hobby si cum interactioneaza cu viata noastra de zi cu zi

 

6. Mini curs DJ radio – coordonator Dan Vizotiu (YO3ILY)

– Fiindca radioamatorismul i-a facut intrarea catre alte echipamente ce merg in zona de mixaj. Dan vrea sa va arate cum poate arata viata de studio. In plus va da sansa de a produce propriul proiect cu care sa debutati pe intreaga insula

 

7. Constructii de antene – coordonator Mihai Stanta (YO3CPR)

– Cand incepem sa vorbim despre antene mereu observam pupile marite si fete putin infricosate, asa ca am decis sa demitizam antenele si sa le aducem in fata voastra, pe langa padurea de antene pe care o vezi putea observa in toata splendoarea ei pe insula o sa construim impreuna o antena de la primele calcule pana la masurarea lungimii cablurilor, taierea loc si intinderea acestora. Iar la final o sa putem vedea cum functionaza. Va asteptam sa masuram si sa taiem impreuna.

 

8. Comunicatii radio utilitare si in situatii de urgenta – coordonatori Serban Motoiu (YO3SXM), Bogdan Harambura (YO3IXW)

– pe langa hobby si jocuri, radioamatorismul include si comunicatii radio utilitare, spre exemplu, coordonarea activitatilor intr-o tabara, sau comunicatii in situatii de urgenta, atunci cand mijloacele publice de comunicatie sunt scoase din uz. In cadrul atelierului vom discuta despre comunicatii utilitare si regulile specifice folosite in aceste cazuri

 

9. Initiere in electronica analogica Marian Petrescu (YO3TXP)

– fiindca radioamatorismul poate implica si cunostiinte despre electornica va aducem un curs care sa va introduca primele notiuni pentru a recunoaste si a crea montaje simple dupa o schema data. Scopul atelierului este sa deprindeti abilitati despre organizare si dezvoltare a unui proiect, familiarizandu-va in acelasi timp cu notiunile de electronica

 

10. Montaje practice electronice – coordonatori Gabi Valsan, Ana Dragan (YO3YLB)

– Electronica digitala aduce ca si noutate posibilitatea simplificarii unui circuit prin posibilitatea programarii unui chip cu informatiile dorite. In acest fel ne putem construi usor propriile echipamente. Va invitam sa invatam sa construim impreuna primul vostru echipament cu care puteti emite semnale morse

 

11. Comunicatii digitale. Sisteme de codare – coordonator Ovidiu Zlatian (YO7MSJ)

– Legaturile digitale aduc un suflu nou radioamatorilor. O sa lucram cu exemplificari grafice si decodari ale codlui morse impreuna cu alte coduri mai putin cunoscute precum codarea RTTY si PSK . O sa ne jucam cu codarea digitala a imagilor si a vocii. Dar nu in ultimul rand o sa facem receptii radio unde o sa fie aplicate practic toate aceste notiuni pentru o mai buna intelegere.

12. Activare nod Rolink – coordonator Bogdan Handrabura (YO3IXW)

– Rolink-ul este o rețea naționala de comunicare a radioamatorilor. Comunicarea se realizata prin unde
radio si un ansamblu de repetoare ce le permite undelor suportul necesar pentru a ajunge la distante
mai mari. Rolink-ul permite socializarea intre radioamatori si o altfel de comunicare in care intervine si
legatura la internet a acestor repetoare. Radioamatorii se pot conecta usor in modul analog astfel incat
ei pot socializa din orice colt al tarii.