Comunicaţii radio

Comunicaţii radio

Noţiunea de radioamamtor vine de la Marconi care s-a autointitulat „Radio amato” adică iubitor de radio si de aici a derivat termenul de radioamatori. Radioamatorii sunt iubitori de radio şi în nici un caz nişte amatori în comunicaţii radio cum am fi tentaţi să credem.

Pentru această ediţie venim o echipă puternică pregătită să vă ofere o incursiune în tainele comunicării folosind undele radio prin următoarele cursuri:

Coduri şi proceduri în comunicarea radio.

Vă vom prezenta moduri, coduri şi prescurtări folosite în comunicaţiile radioamatorilor, prescurtări telegrafice şi o introducere în telegrafie.

ARDF: Despre vânătoarea de vulpi.

De acum clasica radiogoniometrie de amator vă invită să testaţi uşurinţa cu care puteţi găsi un emiţător ascuns.

Atelierul de electronică.

Împreună vom construi un chit care să vă permită să ascultaţi emisiunile de radioamator. Veţi descoperi plăcerea de a receptiona emisiuni de radioamator din diverse ţări de pe glob. În acest fel veţi putea obţine certificatele de radioamator receptor din partea Radioclubului Romaniei.

Receptoarele construite rămân în proprietatea constructorilor. Rugăm tinerii interesaţi să ne trimită un mail la yo3cpr@gmail.com pentru a estima corect necesarul de materiale.

Antene şi propagare.

Antenele şi propagarea sunt elemente fară de care nu putem vorbi de comunicare radio. Membrii echipei vor prezenta antenele testate şi programele de predicţie a propagării pe care le folosesc.

S.O.T.A. – Summits On The Air.

Radioamatorii iubitori ai muntelui urca cu staţii pe diverse vârfuri de munţi pentru a face legături de acolo. Iubitorii S.O.T.A. din echipă vă vor face o prezentare captivantă.

I.O.T.A. – Island On The Air.

Iubitorii de expediţii pe mare merg pe insule izolate cu staţiile şi fac legături cu alţi radioamatori. Pasionaţii de I.O.T.A. sunt gata să vă povestească aventurile lor.

RO-LINK şi reţele de urgenţă.

Uniţi de ideea realizării unei reţele naţionale de repetoare legate intre ele, un grup de pasionaţi lucrează cu spor la atingerea acestui obiectiv. Prezenţi şi ei pe insulă, sunt pregătiţi să vă prezinte conceptul şi avantajele lui. Deoarece acest concept într-o etapă următoare poate deveni reţeaua naţională de urgenţă a României, tot ei vă vor vorbi despre rolul radioamatorilor în situaţii de urgenţă.

SDR Software defined radio.

Este o tehnologie a viitorului, folosita deja pe scară largă, este gata să înlocuiască echipamentele clasice. Rolul unor părţi din ce în ce mai mari din echipamentele clasice este preluat de calculatoare care inlocuiesc circuite scumpe şi greu de reglat cu programe de calculator. Staţiile devin astfel mai mici, mai performante şi mai ieftine. Tehnologia este folosită deja de programul S.E.T.I. Search for Extraterestirial Inteligence şi a fost inventată de un radioamator.

Comunicaţii digitale.

Calculatorul a pătruns în comunicaţii şi prin dezvoltarea unor protocoale si modalitaţi de transmitere a informaţiei prin unde radio care să uşureze comunicarea în situaţii dificile pentru comunicarea standard. Se dezvoltă permanent tehnologii care să permită recepţionarea cu ajutorul calculatorului a unor semnale pe care urechea nu le aude. Cei interesaţi vor putea vedea demonstraţii ale acestor moduri de comunicare.

Legături pe sateliţii de radioamator.

Un număr tot mai mare de sateliţi au la bord echipamente de radioamator. Pasionaţii îi folosesc pentru a realiza legături la mare distanţă. Echipa este pregătită să vă demonstreze astfel de legături.