Robotics @ ACS
Vrei să înveți robotică și programare într-un mod simplu, distractiv și practic? Vino la atelierele noastre!
Cine suntem?
Facultatea de Automatică și Calculatoare (Universitatea Politehnica din București) este una dintre căile principale de acces în arena competitivă a elitei Calculatoarelor, Tehnologiei Informației și Sistemelor Automate Moderne. Aici vei învăța instrumentele tehnice pentru a naviga prin acest teritoriu, dar și modul de gândire necesar unui inginer IT. Diploma de absolvent este un pașaport de intrare în companii High-Tech, care joacă la nivel global, și în echipe de elită, în care satisfacția obținută merită timpul și munca investită.Trainerii atelierelor sunt reprezentanți ai unora dintre cele mai mari comunități prezente în facultate: Robolab, Codette, EAP-InGear.
Robolab este primul club de robotică pentru amatori din ACS, axat pe susținerea studenților care doresc să participe la competiții de robotică. Membrii Robolab sunt studenți care concurează și obțin premii la competiții naționale și internaționale precum: Eurobot, Suceava Hard&Soft, Robochallenge, Freescale NXP Cup. De asemenea, laboratorul organizează în fiecare an, in perioada iunie-iulie o școală de vară, la care pot participa studenți din Universitatea Politehnica București.
Codette este comunitatea fetelor și femeilor interesate de sfera IT. Împreună cu partenerii noștri de la TechLounge realizăm programul IoT4Girls, ajuns deja la cea de-a 4-a ediție – acesta este singurul program românesc finanțat în 2015 prin programul Google RISE. Realizăm numeroase alte activități pentru încurajarea și susținerea celor care îți doresc o carieră în domeniu.
Centrul InGear este un centru de performanță în inginerie electrică: Energetică, Automatizări și Robotică – UPB, rezultat în urma colaborării dintre Facultatea de Energetică și Facultatea de Automatică și Calculatoare, în scopul încurajării performanțelor studențești în domenii hardware.
Centrul este folosit pentru pregătire în vederea concursurilor hardware, dar și a unor lucrări de licență, de către mai mulți studenți din facultățile partenere.
Ce facem?
În cadrul taberei, ne propunem să realizăm mai multe ateliere de robotică, axate pe Arduino și pe roboții Pololu 3pi. Vom mai adăuga și alte ateliere în următoarea perioadă, pe lângă cele două listate mai jos.
- IoT @ Atlantykron
Ce este Internet of Things (IoT)? IoT este conceptul de a conecta cât mai multe dintre lucrurile care ne înconjoară la internet, pentru a putea fi controlate, precum și pentru a automatiza folosirea lor. Sperăm ca workshop-ul acesta să fie primul tău pas în lumea aplicațiilor Smart (Smart Home, Smart Building, Smart City etc.).
Atelierul acesta este o versiune simplificată a programului IoT4Girls. Care sunt pașii pe care îi vei parcurge în cadrul atelierului?
- Nu știi să programezi? Te învățăm.
- Știi să programezi sau tocmai ai învățat alături de noi? Te joci cu hardware-ul: programezi plăcuța Arduino pentru a controla LED-uri și a citi senzori.
- Te descurci cu hardware-ul? Înveți să faci pagini web (HTML, CSS).
- Știi și Arduino și pagini web? Înveți să faci un server web.
- După ce stăpânești cunoștințele de mai sus, te ajutăm să le legi, într-o aplicație web care îți controlează plăcuța Arduino.
Platforma Arduino este un punct de plecare excelent pentru a învăța și ceva electronică de bază – trainerii noștri te vor ajuta să înțelegi cum funcționează anumite componente electronice, iar dacă dorești să aprofundezi, le poți pune ce întrebări vrei.
Știi deja să programezi cele de mai sus? Discută cu trainerii noștri, ei te pot îndruma pentru realizarea ideilor tale, oricare ar fi acelea 🙂
- Programarea unui line-follower
Roboții Pololu 3pi sunt ideali pentru a învăța despre hardware-ul de bază din care este făcut un line-follower: senzori, motoare, LCD pentru debugging etc. Avantajul roboților 3pi este că sunt deja asamblați, iar toate componentele sunt ușor de accesat programatic.
Nu știi să programezi sau ești începător / începătoare? Îți recomandăm să parcurgi mai întâi modulul introductiv de la IoT @ Atlantykron. Chiar dacă 3pi-ul nu folosește Arduino, prima parte din workshop-ul de IoT te va ajuta să înțelegi pașii de bază care trebuie făcuți atunci când programezi un dispozitiv diferit de PC-ul / laptop-ul personal.
- Demo Realitate Virtuală
Îți dorești să testezi realitatea virtuală, folosind propriul tău mobil? Descarcă aplicația Google Cardboard (pentru Android sau iPhone) și vino la standul nostru! Găsești numeroase aplicații, nouă ne-au plăcut cel mai mult apps-urile de tip Roller Coaster (de la cele pentru oraș, la cele în cosmos!), dar găsești mai multe exemple pe site-ul oficial Google Cardboard, cât și pe Google Play și pe Apple App Store.
Pe lângă demo, trainerii noștri îți vor face și un scurt intro în realitate virtuală – ce au în comun biologia, matematica și programarea? Află la prezentările noastre!
De ce ai nevoie?
Pentru a participa la atelierele de robotică propuse, ai nevoie de un laptop (al tău sau al unui prieten / unei prietene). Te vom ajuta noi să-ți instalezi tot ce ai nevoie.
Pentru a participa la atelierul de realitate virtuală, ai nevoie de un mobil compatibil cu Google Cardboard (sau poți testa aplicația de la unul dintre trainerii prezenți).
Nu știi să programezi? Nicio problemă! Atelierele noastre au și module introductive, astfel încât vei putea învăța să programezi într-un mod practic și foarte fun!
Unde ne găsești?
Vrei să rămâi la curent cu activitățile noastre? Nimic mai simplu! Dă-ne un Like la pagină și intră pe grupurile noastre de Facebook, iar din când în când nu uita să verifici site-urile noastre:
- Facultatea de Automatică și Calculatoare
https://www.facebook.com/automatica.calculatoare
- Robolab
https://www.facebook.com/wonderbots
- Codette
https://www.facebook.com/codette.ro
https://www.facebook.com/groups/codette
https://www.facebook.com/groups/codettelaliceu
- EAP-InGear
https://web.facebook.com/eap.ingear
Organizatori și traineri
Organizatori
Dan Ștefan Tudose – Șef de lucrări la Facultatea de Automatică și Calculatoare (U.P.B.). Co-fondator și Arhitect Hardware al Vector Watch.
Silvia Cristina Stegaru – Asistent Universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare (U.P.B.). Co-fondatoare Codette.
Giorgiana Violeta Vlăsceanu – Studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare (U.P.B.). Co-fondatoare Codette.
Cristian George Pătru – Student la Facultatea de Automatică și Calculatoare (U.P.B.). EAP Program Manager.
Traineri
Silvia Marogel – Membru Robolab
Liviu Mitruță – Membru Robolab
Theodor Ungureanu – Membru Robolab
Traineri Codette
Traineri EAP-InGear