Seminar de Invatare Reciproca

Seminar de Invatare Reciproca

UPDATE: a fost creat un grup de discutii. Daca te inscrii la acest seminar, contacteaza-l pe instructor pe Facebook (il gasesti in lista de participanti din platforma) ca sa fii adaugat la grupul de discutie.

Invatarea reciproca este o practica educationala in care studentii interactioneaza unii cu altii pentru a ajunge la un scop educational comun. 

Viziunea contemporana asupra termenului de invatare reciproca a relaxat constrangerile anterioare si pozitioneaza acest tip de invatara ca modul de “educatie pentru toti, de la toti, despre absolut orice”. Indiferent ca acest lucru se intampla intr-un cadru formal sau informal de educatie, in grupuri mari, mici sau online, invatarea reciproca manifesta si valente de auto-organizare care sunt deseori absente din modelele pedagogice de predare si invatare.

Participantii invata o multime de lucruri noi explorandu-si ideile lor si pe ale altora si participand in activitati in care pot invata de la colegi. Ei dezvolta abilitati in organizare si planificarea activitatilor de invatare, sa colaboreze cu altii, sa ofere si sa primeasca feedback si feedforward si sa isi evalueze propriul sistem de invatare. Invatarea reciproca devine o parte importanta din multe cursuri si este folosita intr-o varietate de contexte si discipline din multe tari

Colegii sunt acei oameni in situatii similare care nu au un rol dedicat in respectiva situatie ca profesor, expert sau formator. Este posibil ca ei sa aiba experience considerabila in domeniul lor, dar nu neaparat experienta de predare. Ei impartasesc acest statut cu ceilalti colegi si sunt acceptati ca atare. Mai important, ei nu au putere unii asupra altora prin virtutea pozitionarii in grup si responsabilitatilor. Participantii se vor implica intelectual, emotional si social in conversatii constructive si vor invata prin discutii si intrebandu-se unii pe altii, ajungand la consens sau opinii diferite.

Pentru a optimiza atmosfera de invatare reciproca, este important sa cream un cadru potrivit pentru invatare prin respect reciproc si incredere.

 

Daca anul trecut te-ai uitat printre profilele completate de ceilalti participanti la Academie, probabil ai observat ca suntem o gasca aparte si avem o multime de oameni valorosi printre noi. 

Cei care au expertiza intr-un anumit domeniu, dar nu au neaparat si calitati de profesor sau formator, dar ar fi interesati sa impartaseasca din expertiza lor cu ceilalti participanti sunt rugati sa trimita catre organizatorul de seminar propunerile lor de subiect si materialul pe care doresc sa il impartaseasca cu ceilalti participanti. 

Organizatorul ii va anunta pe toti cei inscrisi la seminar care sunt temele alese pentru  a fi abordate si orele la care se vor desfasura.

 

Instructor: Bogdan Ioan