Volei
William G. Morgan (1870-1942) a rămas în istorie ca inventator al jocului de volei, care la început a fost denumit „Mintonette”. Tânărul Morgan l-a întâlnit pe James Naismith care în 1891 inventase jocul de baschet. Baschetul care începuse să se dezvolte se pare că prinsese la cei tineri, dar era necesar să realizeze o alternativă mai puţin violentă pentru membrii care nu mai erau foarte tineri şi ceruseră acest lucru.
Regulament
Voleiul este un sport practicat de doua echipe compuse fiecare din cate doi jucatori, pe un teren de nisip, impartit in doua parti de un fileu. Mingea este jucata prin lovirea cu orice parte a corpului. Pentru fiecare echipa, obiectivul jocului este sa trimita mingea regulamentar, pe deasupra fileului in terenul advers si sa impiedice mingea sa cada in propriul teren.
Mingea este pusa in joc de catre jucatorul de la serviciu. Jucatorul serveste expediind mingea cu o mana sau un brat, pe deasupra fileului, catre terenul advers.
O echipa este acreditata sa loveasca mingea de trei ori, spre a o returna in terenul advers.
Unui jucator nu ii este permis sa loveasca mingea de doua ori consectutiv (cu exceptia blocajului).
Faza continua pana cand mingea atinge suprafata terenul, iese din joc sau echipa greseste, returnand-o neregulamentar. Echipa care castiga faza de joc marcheaza un punct. Cand echipa de la serviciu castiga faza, ea continua sa serveasca marcand un punct .
Cand echipa de la primire castiga faza de joc, ea marcheaza un punct si obtine dreptul de a servi, aceast lucru numindu-se „schimbare de serviciu”. Jucatorul de la serviciu trebuie sa fie alternat, de fiecare data, cand este „schimbare de serviciu”. Echipa care castiga doua seturi din trei, castiga meciul. Primele doua seturi se vor juca pana cand o echipa realizeaza 21 puncte. In eventualitatea jucarii setului decisiv (al 3-lea), echipa care realizeaza 15 puncte castiga setul si meciul.