YILDIZ IBRAM , artist ceramist

YILDIZ IBRAM , artist ceramist

Ani participare: , .

Biography

YILDIZ IBRAM este un artist ceramist recunoscut internațional pentru opera sa, cu expoziții personale notabile. Născută la Cernavodă-România, dubla sa origine româno – turca o plasează într-o poziție creativă privilegiată reflectată în lucrările sale care îmbină în mod armonios elemente culturale specifice ambelor țări. Expoziția „Straie şi Bijuterii de Curte” exprimă în manieră artistică influențele reciproce ale culturii otomane și române de-a lungul istoriei. Artista a  învăţat încă din perioada liceului, la Horezu-România, să realizeze ulcioare tradiţionale. Yildiz Ibram a absolvit şcoala generală tot pe meleaguri românești. Copilăria și-a petrecut-o în tabere de creaţie, în zona Transilvaniei, unde modela teracotă. În anii adolescenței, interesul său pentru roata de olărit a crescut și, astfel, Yildiz Ibram a învăţat să facă ulcioare tradiţionale româneşti.  Ea şi-a desăvârşit educaţia la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept. Începând cu anul 2011, artista urmează un program de masterat la Universitatea Naţională de Arte Plastice, cu specializare Ceramica- Sticla- Metal.

În august 2011, Yildiz Ibram a primit certificatul de recunoaştere pentru specializarea olărit, în calitate de artizan, din partea Ministerului Culturii și Turismului din Turcia. În anul 2009 a participat la expoziţia “Galben de İnoasa”, organizată în ART-TG- JIU- ROMANIA (Muzeul de Artă Brâncuşi), iar o operă foarte apreciată la această expoziţie se regăseşte în prezent în muzeu.

În decembrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe al României i-a acordat artistei un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor    româneşti  în relaţii internaţionale