Remus BOTARRO

Remus BOTARRO

Ani participare: .

Biography

Sculptor abstract născut în Transilvania în 1946, Remus Botarro este un artist de renume internațional. A urmat studii de arte plastice și a început cariera ca restaurator de artă, ceea ce i-a permis să cunoască perfect materialele. Primele sale lucrări datează din 1963. Calificat drept „fenomen în arta plastică” încă din 1983, a fost prezentat de presă ca succesorul lui Constantin Brâncuși. Modelele sale de inspirație majoră sunt Auguste Rodin, Constantin Brâncuși (creatorul sculpturii abstracte moderne) și Amedeo Modigliani, care a fost el însuși elev al lui Brâncuși.

Referindu-se la Jung, Botarro reflectă în operele sale arhetipurile, care sunt inconștientul vizibil al societăților noastre. „Misiunea artei nu este de a copia natura, ci de a o exprima”, scria Balzac. Adevăratul său material de lucru este visul, materializat prin lemn, granit, metal, bronz, marmură.

Sculptorul Remus Botarro, considerat „un al doilea Brâncuși” datorită talentului și producțiilor sale artistice, este de asemenea un simbol al identității culturale europene. Născut în România, el lucrează la Viena și la Paris. A fost invitat să expună sculpturile sale în mai multe capitale europene, precum și în diverse țări din întreaga lume.

Sculpturile sale, care au adâncimea lucrărilor lui Gérôme Bosch și fantezia lui Salvador Dalí, îl fac să fie considerat un artist major. După Rodin și Brâncuși, el a sculptat și el „Sărutul”, prezentat de critici și de presă ca fiind cel al celei de-a treia generații.

Autor al unor monumente publice în mai multe capitale europene, el este și inventatorul conceptului pe care l-a denumit „Habitatul Viitorului”. Conceptul Botarro constă în transformarea spațiului imobiliar locuit într-o operă de artă unică în creația sa, în armonie și în relație strânsă cu locuitorul său, conferindu-i astfel o valoare de excepție.

În cursul secolului XX, Le Corbusier și Jean Prouvé au explorat, de asemenea, ideea de armonie între om și habitat prin cercetarea bunăstării locuitorului. Dar astăzi, ideea lui Botarro este de a integra acest „Spațiu Unic” în patrimoniul recunoscut de experți, critici de artă și istorici de artă și de a-i conferi o valoare de piață recunoscută de actorii Pieței de Artă.

Botarro este maestrul visului. Operele lui Botarro merită admirate ore în șir: aici un gest, acolo o locuință cu mica sa ușă, dincolo un mișcare care progresează înainte: axa de stabilitate este abolită și statuia aproape că zboară! Ele au ceva de percutant și bine ales, acel echilibru perfect care vorbește fără să știm exact unde, în inimile noastre, dar este pentru că ele dialoghează cu lumea noastră interioară ascunsă, a tuturor.