6 august 2014 – Aminitiri despre Viitor

6 august 2014 – Aminitiri despre Viitor

Să ne întâlnim cu ROSETTA …

Invitat: Dumitru Dorin PRUNARIU, COSMONAUT

Claudiu Tănăselia, Doctor în fizică, cercetător la Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică din Cluj-Napoca

 

Rosetta este prima sondă trimisă pentru un rendez-vous cu o cometă și pentru a trimite pe suprafața acesteia un mic robot, Philae. Întâlnirea cu cometa (adică plasarea pe orbită în jurul acesteia) este programată pentru datat de 6 august și, dacă va reuși, va fi o premieră pentru explorarea spațială. Sonda europeană a fost lansată în 2004 iar în ianuarie 2014 a fost trezită din hibernare pentru a începe manevrele de apropiere de cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko, principala ei țintă. 11 instrumente științifice de la bord și alte 10 ale lui Philae o vor investiga amănunțit și vor transmite date spre Pământ, inclusiv imagini spectaculoase cu suprafața cometei.

Conform comunicatului de presă al ESA, inserția orbitală a Rosettei va avea loc în 6 august, între orele 12:30-13:00. În funcție de manevrele rămase a fi efectuate, ora mai poate suferi modificări. Tot atunci sunt așteptate și primele imagini detaliate ale suprafeței cometei.

Sonda spaţială Rosetta, lansată în 2004, se va trezi din „hibernare” luni, după 31 de luni de somn profund, şi se pregăteşte pentru „întâlnirea vieţii sale”, cu cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko.

Cometele sunt «capsule-martor» ale naşterii Sistemului Solar. Deschiderea acestor capsule şi analizarea gazului, a prafului şi mai ales a gheţurilor care le compune va duce la obţinerea unor indicii formidabile despre originea Sistemului Solar şi poate chiar a vieţii, întrucât cometele conţin molecule organice”, a spus Mark McCaughrean, un responsabil al explorării spaţiale de la ESA.

http://www.esa.int/ESA