Contact Improvisation

Contact Improvisation

Contact Improvisation este o forma de dans practicata de dansatorii contemporani – profesionisti si amatori – pentru rafinarea tehnicii de miscare, pentru a crea coregrafii de spectacol (in special duete), pentru a dezvolta spontaneitatea si atentia compozitionala („instant composition”), sau uneori doar pentru a dansa fara un scop anume, pentru simpla bucurie a miscarii, joaca si experiment, pentru a lasa deoparte tot ce se cunoaste despre dans si a reinventa „roata dansului” ��
Mișcările sunt create în momentul contactului cu un partener. În punctul de contact se întâlnesc doua corpuri cu greutăți diferite, dimensiuni diferite, caractere diferite, gânduri diferite, iar echilibrarea acestora prin comunicare corporală devine sursa improvizației prin contact.

În CI fiecare participant aduce istoria sa motrică și emoțională. Nu există mișcări care trebuiesc învățate înainte de a dansa CI, este nevoie doar de disponibilitate de a simți starea și senzațiile prezente in corp în momentul întâlnirii. Vocabularul de mișcare se formează treptat prin sensibilizarea și conștientizarea e ceea ce corpul nostru a învățat pană acum. Steve Paxton, inițiatorul acestei forme de dans, spune că “nu poți să înveți pe cineva să danseze CI, dar oricine poate să învețe (să danseze) CI. Ceea ce poți să înveți pe alții este atenția asupra propriului corp ca pe o măsură de siguranță și ca sursă de inspirație în mișcare”. 

Instructor:

Gabriel Negulescu