Seminar Socratic

UPDATE: a fost creat un grup de discutii. Daca te inscrii la acest seminar, contacteaza-l pe instructor pe Facebook (il gasesti in lista de participanti din platforma) ca sa fii adaugat la grupul de discutie.

Seminariile Socratice sunt denumite astfel pentru intruchiparea credintelor lui Socrate legate de puterea intrebarilor si curiozitatii asupra informatiei si a discutiilor asupra dezbaterilor.

In activitatea de Seminar Socratic, participantii se ajuta unii pe altii sa inteleaga ideile, problemele si valorile reflectate intr-un text intr-un format de discutie de grup. Participantii sunt responsabili pentru facilitarea discutiilor de grup in jurul ideilor din text. Scopul lor ar trebui sa fie departe de a folosi discutia pentru a-si impune propriile pareri sau a sustine un argument.

Prin acest tip de discutie, studentii practica modalitatea de a se asculta unii pe altii, sa extraga intelesuri si sa gaseasca teritorii comune in timpul unei conversatii.

In cadrul seminarului, participantii in mod sistematic vor chestiona si examina problemele si principiile legate de un anumit continut si vor exprima varii puncte de vedere. Conversatia de grup ii va ajuta pe participanti sa construiasca intelesuri prin analiza disciplinata, interpretare, ascultare si participare. Tot participantii poarta responsabilitatea calitatii discutiilor. Discutiile cele mai bune se nasc atunci cand participantii studiaza textul cu atentie inainte, asculta activ, isi impartasesc ideile si intrebarile ca raspunsuri la ideile si intrebarile celorlalti si cauta dovezi in text care sa le sustina ideile. Discutia nu cauta “raspunsurile corecte”, pentru ca nu este o dezbatere. Studentii sunt incurajati sa gandeasca cu voce tare si sa schimbe deschis ideile in timp ce le examineaza riguros si grijuliu.

Toti cei inscrisi la Seminar vor primi unul sau mai multe texte cu cateva zile inainte de a ajunge pe insula si sunt rugati sa il citeasca si sa il aduca printat in cadrul seminarului.

 

Instructor: Bogdan Ioan